✨ŠVEDSKI RAŽENI KEKSIĆI✨

Na jednom Momsters druženju jedna predivna Momsters mama mi je donela na poklon keksiće koje je tog jutra napravila za mene. Prvo me je oduševio taj gest, a zatim i sam njihov ukus. Sutradan sam je pitala za recept i odmah napravila novu količinu koja je brzo nestala kao i prethodna 😅 Iz tog razloga delim i sa vama ovaj odličan recept, u nadi da će se i vama dopasti.

✨ŠVEDSKI RAŽENI KEKSIĆI✨

100g raženog brašna

200g integralnog pšeničnog brašna

75g smeđeg šećera

1 kesica vanilin burbon šećera

1 prstohvat soli

1/2 kašičice cimeta

1/4 prstohvat praška za pecivo

1 puna kašičica meda

200g putera

4 kašike vode

Pomešati suve sastojke pa dodati puter sobne temperature i med. Sjediniti špatulom ili rukama smesu pa na kraju dodati vodu i mešati dok se ne dobije homogena smesa. Uviti testo u providnu foliju i ostaviti u frižideru sat vremena da se stegne (možete nekada i preko noći). Od testa se dobije oko 40 keksića. Možete testo razviti pa se modlicama vaditi oblike, a možete i jednostavnije i brže raditi tako što ćete iseći testo na 40 delova pa od svakog napraviti kuglicu, zatim je staviti na pek papir i pritisnuti vlažnom rukom da bude sto tanji keks. U jedan pleh od rerne stane 20 komada. Najlakše je da se izreze papir za pleh pa se na njemu naprave keksići, a onda se papir prenese u pleh.

Peku se na 180 stepeni 10 minuta ali to uvek zavisi od same rerne. Treba da potamne ali ne previše jer znaju brzo da izgore. Kada se izvade iz rerne, sa sve papirom se izvade iz pleha i sačeka se da se skroz ohlade jer tek tada postaju hrskavi. Nije uopšte komplikovano i sve će vam se samo reći kada budete napravile prvi put. Svaki sledeće pravljenje je uvek lakše 😄

Mi uz ove keksiće volimo da pijemo čaj, a ove zime je to najviše novi Teekanne ukus “Temptation” od jabuke i karamele mmmm…koji sam prvi put probala na jednom lepom dešavanju koje je ova kompanija organizovala u Beogradu.

Lepo idu naravno i uz kafu ili mleko!

Uživajte mamas! ❤️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *