Bez GMO? Sa GMO? Hajde da pričamo o tome!

Momsters, dobar dan svima! 🌷
Vratila sam se sa (ne)odmora 😀 na kom sam pomalo, ali i pre njega, čituckala i istraživala na temu o kojoj želim da pišemo, jer koliko sam tražila razne informacije o ovoj temi vidim da izvora vrlo malo ima. Odnosi se na ishranu i namirnice koje unosimo u organizam, a zapravo ne znamo sve o njima što bi trebalo da znamo. Koliko smo puta čule “GMO” i “BEZ GMO”, a znamo li zapravo šta to ustvari znači ili ne? Hajde da se malo upoznamo sa ovom temom i podelimo mišljenje, stavove i saznanja, koja će sigurno nekim biti od koristi, a to je najvažnije. 🙌🏻
Hajdemo prvo da prevedemo šta znači GMO? To su genetski modifikovani organizmi. Na internetu možete pročitati više o tome ako vas zanima, o samom uzgoju i načinu mešanja gena koji u prirodi ne postoje.
✨Srbija je zemlja koja se deklariše da je BEZ GMO i zabranjuje uvoz proizvoda koji u sebi sadrže GMO ali ne i uvoz mesa, mleka i jaja od životinja hranjenih GM stočnom hranom.
Mi ne možemo da znamo da koka (kojoj je potrebno čak 35g soje za jedno jaje) ili krava jedu GM soju, tj. GM stočnu hranu ako to na proizvodu ne piše. Ne razmišljamo verovatno kakva je ta soja, odakle i kako se uzgaja…Meni lično to nije padalo na pamet.
Znači, ako nema “BEZ GMO” oznake faktički ne možemo da znamo šta kupujemo.
 ✨Stupila sam u kontakt sa regionalnim centrom medjunarodnog Dunav Soja udruženja, koje je donelo prvi i jedini “BEZ GMO” standard kvaliteta i u Srbiju i čija oznaka “Dunav Soja” na prehrambenim proizvodima (trenutno samo jaja, ali mi kažu da rade na tome da i meso i mleko uskoro budu na policama u našim radnjama) garantuje da su proizvodi BEZ GMO, ali su takodje i naši domaći, od životinja hranjenih domaćom, BEZ GMO sojom od naših proizvođača iz Srbije. Dobila sam od njih razne odgovore koji su mi bili potrebni za ovaj tekst, i ovom prilikom želim da im se i zahvalim na pomoći!
✨Pošto nijedan zakon ne traži da se označe proizvodi od životinja hranjenih GM sojom i stočnom hranom, potrošači širom Evrope su još pre dvadeset godina digli glas i zatražili svoje pravo, da znaju, imaju informaciju i budu sigurni u ono što kupuju. Upravo zato postoje dobrovoljni BEZ GMO standardi kvaliteta, koji garantuju da namirnice sa njihovim sertifikatom, od početka do kraja procesa proizvodnje, nemaju kontakt sa genetski modifikovanim organizmima.
✨Prosečan čovek indirektno pojede 60kg soje godišnje i to kroz meso, jaja, mleko. Važno je da je soja BEZ GMO i još ako je domaća, onda smo našim izborom BEZ GMO jaja, mleka ili mesa podržali i našeg domaćeg proizvođača soje. I to je stvarno 🙌🏻

✨Apsolutno je svima jasno da je ova planeta postala tesna za sve nas koji želimo njome da hodamo, i da nas najprostije rečeno “treba nahraniti”, ali imamo pravo da znamo šta jedemo i da budemo upućeni u proces “od njive do tanjira” jer je naš organizam i naše zdravlje, a pogotovo dece, ono što je najvažnije. U Austriji, Nemačkoj i Švajcarskoj je jako veliki broj proizvoda označen ovim sertifikatima, i nadam se da će se i u našoj zemlji ovo proširiti.
•O celoj ovoj temi se možete informisati više na sajtu www.dunavsoja.rs koji sam i sama ceo isčitala 😅 kao i na njihovom profilu @dunavsoja 💓
✨Da li vi Momsters kupujete proizvode sa ovim oznakama? Da li se slažete da treba da budemo upućene u ono što kupujemo ili mislite da to nije toliko važno? Vi mame koje ste u inostranstvu, kakva je situacija u zemlji u kojoj živite?
Hvala vam unapred na komentarima i šaljem vam svima 💓
Vaša M Sara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *