BRŠLJAN PROTIV KAŠLJA 💚

Ova zima nas nije zaobišla sa prehladama i virusima.
Kada je u kući dete koje ide u vrtić onda to sve zna biti učestalije i, upravo zbog toga, treba imati dobre “saveznike”. Propolis, biljni čajevi, kurkuma, limun, djumbir i med su one stvari koje su moji!

Ove godine nam je drugar Herbiko poslao svoj novi proizvod, sirup od bršljana sa medom! Odlična kombinacija! Obožavam i bršljan i med 🙌🏼

Bršljan (Hedera helix) je zimzelena, drvenasta biljka iz porodice Araliaceae. Ova puzavica se širi horizontalno i vertikalno, uspevajući da živi i preko 300 godina. Bršljan često asocira na dekorativnu biljku, ali su njegova lekovita svojstva poznata iz perioda pre nove ere. Još u drevnoj istoriji, najistaknutiji pisac o biljnim lekovima Dioskorid, zvali su ga „otac farmakognozije“. Pisao je još tada o lekovitim svojstvima bršljana. Međutim, bršljan počinje da se koristi u tradicionalnoj medicini tek u XIX veku. Lekovita svojstva ima njegov list. Suvi ekstrakt lista bršljana (Hederae helicis folium) se koristi kod  kašlja u obliku oralnog rastvora.


Zašto kombinacija bršljana i meda?
Med se od davnina koristi u tradicionalnoj medicini za tretman kašlja i prehlade.
Med sadrži oko 180 različitih definisanih sastojaka. Glavni sastojci meda su šećeri (monosaharidi i disaharidi). Visoka koncentracija šećera u medu kao i niska pH vrednost  odgovorni su za antibakterijsku aktivnost. Poznato je da ima  antivirusno dejstvo, antifungalno, antiinflamatorno i antioksidatvno dejstvo zahvaljujući ostalim farmakološki aktivnim principima u medu. U terapiji kašlja posebno je značajno da med deluje kao demulcent, odnosno oblaže sluznicu gornjih disajnih puteva i sprečava njihovu dalju iritaciju. Med se prema preporukama WHO (Svetske zdravstvene organizacije) koristi u tretmanu kašlja kod dece I odraslih. Mesto meda I proizvoda od meda u terapiji kašlja dodatno su potvrdile preporuke Britanskog Nacionalnog instituta za zdravstvo (NICE) iz avgusta 2018. godine.

Pored novog Herbiko proizvoda sa bršljanom i medom u našoj kućnoj apoteci imamo i njihov “Porodični sirup za kašalj”, kao i svima poznati za decu “Herbiko sa medom”.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *