ČOKOLADNE KUGLICE SA PRELIVOM OD JAGODA

Momsters, drage, evo novog lepog recepta! Juče sam napravila ove predivne kuglice, a danas ih već nema jer moj Marko ceo dan viče: “Ima li još?!” 🙂

Šta je potrebno:

100g šećera
170g putera
100g čokolade za kuvanje
4 kašike brašna
1prašak za pecivo
4 Jaja

Za kremu:
200kg čokolade za kuvanje
0,5 l slatke pavlake

Priprema:
1. Žumanca i šećer umutiti, dodati istopljeni puter i čokoladu, brašno pomešano sa praškom za pecivo i na kraju belanaca (ja ih umutim ručno).
Peći u modli koju inače koristite na 180°C oko 30 min. proveriti viljuškom/čačkalicom kad je pečeno.
2. Fil: Slatku pavlaku, izlomljenu čokoladu zagrevati na laganoj vatri (mešajući polagano) dok ne provri.
4. Pečeni biskvit izbockati viljuškom na nekoliko mesta i dok je još topao preliti ga toplim kremom. Krema je dosta retka ali je ne treba dodatno mutiti ili bilo što dodavati jer će se nakon nekoliko sati u frižideru stegnuti. Kolač ohladiti prvo na sobnoj temperaturi, a onda staviti u frižider da se dobro ohladi i stegne krema.

Ono što je specifično za ovaj recept je to, što je ovakav kolač već gotov, medjutim ja volim da celu smesu gotovu, ohladjenu, izgnječim rukama i oblikujem loptice. Vi ne morate, možete ga samo izvaditi iz kalupa i služiti.
Prelivi mogu biti razni: šlag, kokos, sos od crvenog voća, citrusi, kriške breskve…
Ja sam iskoristila samo izblendane jagode i listiće nane 🙂

Prijatno!

Sara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *