Zašto su nam beta-glukani važni za imunitet?

Momsters ☕️😍

Ova fotografija nastala je u martu ove godine na jednoj od “Momster kafa” kada nam je predavač bio čuveni pedijatar i dečiji kardiolog Goran Vukomanović, koji je i šef službe dečije sportske medicine u Univerzitetskoj dečijoj klinici Tiršova Beograd.
Pričao nam je o imunitetu i važnosti njegovog očuvanja, pogotovo u periodima godine kada su alergije izraženije, kao i virusne i bakterijske infekcije. Akcenat njegove priče bili su beta 1-3, 1-6 glukani jer, kako je rekao, postoji niz naučnih studija koje su dokazale da pomažu u borbi sa (nažalost) i dalje aktuelnim respiratornim virusima kod dece.
Nekoliko studija je pokazalo da kod beba i dece dodatak beta 1-3, 1-6 glukana u ishrani značajno smanjuje rizik od oboljevanja od virusnih infekcija gornjih disajnih puteva, kao najčešće infekcije kod dece, ali i odraslih.

Beta-D-glukani predstavljaju nesvarljive polisaharide, široko rasprostranjene u prirodi – u žitaricama, kvascima, algama i pečurkama. Mikronizovani beta-(1,3/1,6)-glukan prirodnog kvasca (Saccharomyces cerevisiae), veličine čestice manje od 10 mikrona, aktivira makrofage – prvu liniju imunološke odbrane organizma u borbi protiv virusa, bakterija i gljivica. Aktivacijom makrofaga doprinose boljem i bržem imunom odgovoru organizma.

Tečni dodatak ishrani za decu
Dodatak ishrani za odrasle

Doktor Vukomanović je pričao o proizvodu Imnuneks-S koji je tečni dodatak ishrani na bazi mikronizovanog beta-glukana, izolovanog iz kvasca Saccharomyces cerevisie i koncentrisanog soka ploda acerole koji predstavlja prirodni izvor vitamina C.

Preporučuje da ga konzumiraju i deca i odrasli kao prevenciju kod respiratornih infekcija, kod ublažavanja simptoma alergijskog rinitisa, kod pojave prvih simptoma infekcija respiratornog trakta, kod učestalih virusnih i bakterijskih infekcija, u periodu pripreme za kolektiv (vrtić, škola). Takođe je rekao da ne postoji ograničenje konzumiranja beta 1-3,1-6 glukana, ali da su kao prevencija najbolji, takođe da se mogu kombinovati sa drugim vitaminima, mineralima, probioticima, biljnim ekstraktima…koji jačaju imunitet ako ima potrebe, i najvažnije da iako beta-glukani spadaju u šećere nemaju “kalorijski efekat“, i ne povećavaju rizik od gojaznosti.

Mi ga pijemo ove godine, a posebno u ovom periodu pred školu i jesen.

Tekst nastao u saradnji sa kompanijom “Zdravlje AD Leskovac” koja ove godine obeležava 70 godina postojanja! 🙌🏼♥️

Njihov sajt je zdravlje.co.rs a instagram profil zdravozdravlje.rs 💙

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *