Za ovaj preukusni keks između ostalog trebaće vam suvo voće, koštunjavi plodovi, med i strpljenje da se ispeku, a kad navalite na njih i čelična disciplina da ne pojedete sve odjednom!
Na blagoj vatri otopite 50g kokosovog ulja i 2 supene kašike meda. U to dodajte dok od jednog limuna ili pomorandže.
Umutite 2 jajeta, a zatim sve vlažne sastojke umutite zajedno.
U drugu posudu sipajte 50g speltinog ili heljdinog brašna, 100g ovsenih pahuljica i 4 supene kašike kokosovog brašna.
Zatim dodajte i 1 supenu kašiku mlevenog miksa golice i lana, kao i 1 kafenu kašičicu praška za pecivo.
Trebaće vam i 1 kašičica cejlonskog cimeta, 4 kašike suvih borovnica i 2 kašike sitno seckanih suvih šljiva. Suve borovnice možete zameniti suvim grožđem.
Na kraju u smesu suvih sastojaka dodajte i 80g lešnika, od kojih ćete 40g samleti, a 40g sitno iseckati.
Sjedinite suvu i vlažnu smesu i dobro promešajte dok ne dobijete lepljivu masu od koje možete odvajati kuglice, kružiće ili druge oblike po želji.
Keksiće pecite 15ak minuta na 180C, u prethodno zagrejanoj rerni, ALI ako volite da budu malo rešiji (kao što ja obožavam) ostavite ih 20 minuta. Mogu stajati nekoliko dana.
Drage moje Momstersice i Bebinjamnjamovci,
želim vam prijatne zalogaje i uživanje u predstojećim prazničnim danima.
Dođite da se družimo na bebinjamnjam instagramu i blogu, čekam vas!
Ivana