JEDNA ŽENSKA VAŽNA TEMA 💗

Koliko je važno da brinemo o sebi i svom zdravlju, o redovnim pregledima kod lekara i razgovorima o onome što nam je na duši su teme o kojima se često priča. I nadam se da će još više!
A u današnjem tekstu vam pišem o brizi vaginalne flore koju ne treba nikako da ignorišemo i zapostavimo, kao i o fenomenalnim vaginaletama Oestrofact HL https://instagram.com/pharmanova?utm_medium=copy_link koje predstavljaju kombinaciju hijaluronske kiseline i mlečne kiseline i mogu nam biti od pomoći kod održavanja optimalne pH vrednosti vaginalne sluzokože, kao i kod regenerisanja iste i ublažavanja upalnih procesa.
Vaginalna suvoća se može pojaviti usled niskog nivoaestrogena, hormonske terapije i upotrebe kontraceptivnih sredstava.
U procesima epitelizacije i zarastanja oštećene sluzokože nakon porođaja, ginekoloških ili hirurških intervencija ili usled vaginitisa. 

Ako ste trudnice loptice ili mame koje doje, i imate problema sa suvoćom vaginalnog područja, evo par saveta, ali odmah na početku da vam napišem da sumnjate da bolujete od vaginalnih gljivičnih infekcija ili drugih vrsta vaginalnih infekcija, uvek se prvo obratite svom ginekolgu. Međutim, ako je uzrok hormonska promena ili dehidracija, idemo na savete kojima možete sebi pomoći:

Postoji šansa da je razlog dehidracija i da vašem telu treba više vode. Količina cirkulišuće tečnosti se povećava za oko 50% tokom trudnoće, pa vodite računa da se hidrirate više nego obično kako biste izbegli i suvoću vagine – i druge nuspojave od dehidracije. Pijte više tečnosti, limunada i blagih čajeva. Kafa utiče negativno! 😞

Hormonalne promene u toku trudnoće i na jednu od tih promena na koju možda niste računali, je suvoća vagine. To rezultira suvom, osetljivom sluzokožom u vaginalnom području i nelagodom tokom odnosa. Estrogen je hormon odgovoran za održavanje vagine vlažnom, pa kada se nivo estrogena promeni tokom trudnoće, mogao bi izazvati vaginalnu suvoću. Hijaluronska kiselina vraća prirodnu vlažnost, smanjuje zapaljenje i ubrzava proces oporavka oštećene sluzokože. Kod bolnih odnosa mogu pomoći i lubrikanti ali izbegavajte sredstva sa glicerinom navedenim kao prvi sastojak, jer to može dovesti do neravnoteže pH tokom trudnoće.

Pažljivo birajte donje rublje. Najbolja opcija je organski pamuk. Nakon pranja obavezno se dobro osušite peškirom. Izbegavajte hodanje u oznojenom donjem vešu ili mokrim kupaćim kostimima. Izbegavajte mirisne losione i parfimisane sapune prilikompranja vaginalnog područja. Odaberite proizvode prilagođene osetljivoj intimnoj regiji.


Suvoća vagine ponekad nestaje nakon porođaja, ali neke žene nastavljaju da je osećaju nakon trudnoće tokom dojenja. Kao što je već pomenuto, estrogen je hormon odgovoran za vlažnost vagine. Tokom dojenja telo proizvodi prolaktin koji zaustavlja proizvodnju estrogena i može izazvati suvoću vagine.Drugim rečima – uobičajeno je da se suvoća vagine nastavlja tokom dojenja.

Briga o sebi i svojim osećanjima, gore navedeni saveti, Oestrofact HL i redovni pregledi, kao i kontakt sa našim ginekologom kada god imamo sumnje je prava stvar i mirna glava 👌🏼

Vaša Momster Sara ❤️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *