KAKO NAŠE EMOCIJE U TRUDNOĆI UTIČU NA RAZVOJ POJEDINIH BEBINIH ORGANA

Momsters, zdravo! ✨ Srećan vam početak meseca žena! 🌻
Ja vam pišem jednu interesantnu temu na koju sam naišla dok sam se pripremala i informisala o festivalu koji će se održati sad za vikend u hotelu Royal Inn, a ona se zove “KAKO NAŠE EMOCIJE U TRUDNOĆI UTIČU NA RAZVOJ POJEDINIH BEBINIH ORGANA”
Iskustvo i praksa regresoterapije potvrđuju da su prenatalni razvoj i porođaj među najznačajnijim periodima i iskustvima u životu svakog od nas. Oni nas najviše obeležavaju u smislu svih fizičkih karakteristika, emocija, iskustava i modela, koje ćemo živeti kasnije, tokom života. Prenatalni period i porođaj predstavljaju sam početak i način našeg ulaska u sadašnji život, kao i sažetak, mapu celog našeg kasnijeg života.
•Dete je biološki programirano da prima potpunu podršku od roditelja još od prvih dana prenatalnog razvoja. Podešeno je da uči, spoznaje i stiče iskustva. Kada se kod deteta razvija neki organ tokom trudnoće, potrebni su mu adekvatni uzori i modeli roditelja, koji mu pokazuju, na nesvesnom nivou, kako može najbolje da ih razvije. Takođe, preko roditelja, dete usvaja određene modele misli i emocija, koje će kasnije živeti i manifestovati tokom života. •Apsolutno sve što roditelji doživljavaju, misle i rade tokom perioda trudnoće, dete usvaja i i integriše u svoje telo i psihu koja se razvija. Iz nedelje u nedelju, lako se mogu pratiti promene u ponašanju roditelja koje prate njegove razvojne faze. Evo nekih primera, a više o razvoju organa kod deteta i njihovoj funkcionalnosti kasnije u životu, zavisno od emocija i uslova koje su mu pružili roditelji i okolina u periodu trudnoće moći ćemo da čujemo u nedelju 4. marta na Festivalu “Roditelji su kreatori budućnosti”, na predavanju našeg ekskluzivnog gosta iz Slovačke, Patrika Balinta.
Evo teksta u kom Balint objašnjava otkrića i nova saznanja na ovu temu!
Par primera organa:
•Pankreas: Kad se razvija pankreas, na početku trudnoće, između 6. i 8. nedelje, roditelji mogu imati tendenciju za većom spoznajom ljubavi ili razumevanja, koji su psihološki povezani sa pankreasom. Sve što majka i otac doživljavaju tokom perioda razvoja detetovog pankreasa, a posebno onoga što je povezano sa ljubavlju, ima uticaj na funkciju pankreasa kasnije u detetovom životu. Nepovoljna iskustva deteta u ovom periodu i konfliktan odnos između roditelja može kasnije da rezultira u poremećenom radu pankreasa mališana.
•Čulo sluha: U 16. nedelji trudnoće , kod deteta se učvršćuju ušne kosti, i sistem organa za sluh počinje potpuno da se razvija. U ovom periodu majka primećuje da može bolje da čuje ili da joj je sluh izoštreniji, čime pomaže detetu da bolje razvije svoj sistem organa za sluh. U ovom periodu majka podsvesno traži i očekuje prijatne zvuke iz okruženja, pomažući tako detetu u njegovom razvoju, jer je čulo sluha, posle vida, drugo najvažnije čulo, koje koristimo za našu orjentaciju i razvoj društvenih veza. Mama u ovom periodu takođe teži da se glasovno bogatije izražava. Dete će kasnije, tokom života, biti osetljivije na sve što čuje u ovom periodu i što rezonira kroz majčino telo. Zato se preporučuje da se u ovom periodu detetu peva ili pušta prijatna muzika, koja će ga kasnije, nakon porođaja opuštati i relaksirati.
•Znojne žlezde: Oko 24. nedelje trudnoće se kod deteta razvijaju znojne žlezde i tada se kod majke može javiti tendencija za povećanim znojenjem. Na ovaj način majka detetu, na podsvesnom nivou, pokazuje kako najbolje može da razvija vlastite znojne žlezde. Detetu je potrebno da informacije koje dobija budu podržavajuće i u skladu sa njegovim razvojnim fazama. U ovom periodu, majka treba da se znoji sa stavom razumevanja i ljubavi (da izbegne negativan odnos prema znojenju, da to prihvati mirno), jer time pomaže detetu da u istom momentu uspešno stvara vlastite znojne žlezde. Često majke u ovom periodu osećaju da se prekomerno znoje, znaju da budu nervozne zbog ovoga i žele da se oslobode neprijtnog mirisa, ali njihova negativna emocija u ovom periodu može negativno uticati na formiranje znojnih žlezda kod deteta.
•Čulo ukusa: U 29. nedelji detetu se razvijaju receptori za ukus. Ovo su kod majke faze čuvenog pravljenja neobičnih kombinacija ukusa. Mama često ima potrebu da jede kombinacije slanog i slatkog ili ima potrebu za čudnim kombinacijama ukusa (npr. da jede viršlu sa pekmezom). Ako tokom trudnoće majka uzima samo ukuse koji su joj poznati, dete tada ne razvija u potpunosti receptore za ukus. U ovom periodu je potrebno je iskoračiti van poznatog i uobičajenog. Ako mama ne sledi svoje unutrašnje porive ka neobičnim kombinacijama ukusa, dete neće biti u mogućnosti da potpuno razvije receptore na način na koji bi želelo.
•Kretanje: Takođe, ako mama ne osluškuje i ne odgovara na potrebu deteta da se kreće, dete neće na pravi način realizovati svoj aspekt aktivnosti. Dete tada dobija poruku da je aktivnost pogrešna, i kasnije tokom života može da ima česte povrede ruku ili nogu. Ovo je jedan od primera kako nastaju tipični obrasci ponašanja tokom  prenatalnog perioda.
✨Odgajanje deteta, zaista i u pravom smislu, počinje od samog začeća. Svake nedelje se u organizmu deteta nešto razvija i, u skladu sa tim, svake nedelje se i kod mame nešto drugačije dešava i manifestuje. Ovo se sve, po prirodnom ustrojstvu, odvija na nesvesnom nivou, ali znanja o promenama i procesima iz ovog perioda, mogu značajno da pomognu da se kod majki i roditelja razvija veća svesnost o prirodnim razvojnim procesima i kako oni mogu najuspešnije da ih podrže.
💛Momsters, ovo su neke totalno nove informacije za mene i vrlo su mi zanimljive! Vidimo se za vikend! Tamo sam i u subotu i u nedelju sa petoro otvorenih ušiju 😄 Dodjite da se družimo i čujemo razne novitete na temu roditeljstva i dece!
Šaljem vam 🌻
Vaša M Sara 💋

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *