KOKOSOVO ULJE = SVETI GRAL ☺️

Kao što napisah u naslovu “SVETI GRAL” je “must have” svakog doma iz mnogo razloga.
Ja vam danas pišem načine na moje ga ja koristim:

1️⃣Kao sredstvo za skidanje šminke.
Pokvasite tufer i stavite na njega malo ulja=idealna kombinacija za nestajanje šminke sa lica. A pritom znate da koristite 100% prirodno sredstvo, koje ne isušuje kožu nakon upotrebe.

2️⃣Kao losion za telo.
Ja sam već odavno pobacala razna mleka za telo i koristim ulja za tu svrhu. U kupatilu uvek imam teglu kokosovog ulja+lavandino ulje, nanosim odmah po tuširanju na još mokru kožu.

3️⃣Kao maska/pakovanje za kosu.
Obično stavljam na krajeve, zavežem kosu u visoku pundju pa prespavam, i ujutru operem kosu. A na moru utrljavam i u kožu glave i nanosim na celu dužinu, dovoljna je mala količina i tada. Toplota od Sunca još više pomaže da ulje prodre u dlaku i oporavi je. A ako idete u saunu efekat je još bolji.

4️⃣Za kuvanje.
Kokosovo ulje dobro podnosi visoke temperature. Spremam na njemu i povrće, pogotovo bundevu, šargarepu i batat krompir (već imaju slatkast ukus sami po sebi) Pečem i palačinke na njemu, kokam kokice, podmazujem plehove za kolače, dodajem u kinou, smooth-ije…

5️⃣Kao homemade piling.
1/2 šolje (standardne) kokosovog ulja+ 2 kašike žutog šećera + 1 kašičica meda + 2,3 kapi vama omiljenog eteričnog ulja (ja stavljam mandarine ili grejpa uglavnom u piling)

6️⃣Za dezerte.
Kokosovo ulje se učvršćuje na temperaturi ispod 25C, i dobro je kao dodatak raznim raw poslasticama. Ja volim da ga dodam u bombice od lešnika i sušenog voća.

7️⃣Za oštećenu kožu.
Za ubode insekata, komaraca pogotovo. Za zanoktice. Sitne posekotine. Za upaljenu i pocrvenelu kožu od Sunca.

8️⃣Za “oil pulling”. (ispiranje usta uljem)/mućkanje) Jednostavan i efikasan postupak, koji izbeljuje zube, neguje desni, i ima blagodeti po ceo organizam. Hladno cedjeno ulje u sebi sadrži visok procenat laurinske kiseline koja ima jako antivirusno i antibakterijsko sredstvo.
Ja kada radim oil pulling kokosovim uljem, radim ujutru, pre doručka, oko 20-ak min.

Napomena👉🏼Kokosovo ulje treba da bude “organic”, “extra virgin” i “cold pressed”…
Send you ❤️

Sara

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *