Naša roditeljska samokontrola

Kako da je sprovodimo i očuvamo? Kako da izbegnemo dreku i viku? Napisaću vam 8 načina i nadam se da će vam se dopasti.

🌾1. Suprotno.
Ako ste u situaciji da ne znate kako da savladate nemoguće ,u tom momentu, dete, uhvatite ga, zagrlite i držite dok se i sami ne smirite.

🌾2. Umesto vikanja-pevanje.
Sve što biste mu kroz dreku rekli pokušajte kroz pevanje 😄 To će biti skroz neočekivano za dete i obratiće pažnju, a vi ćete se sigurno bolje osećati.

🌾3. Pogledajte na sebe “sa strane”.
Setimo se kako nama izgleda kada vidimo kako roditelji jako viču na svoju decu. To baš i nije lep prizor, složićemo se svi?

🌾4. Saslušati.
Pustimo dete da objasni svoje vidjenje stvari i saslušajmo ga, razmislimo i možda shvatimo da kazna i vika nisu ni potrebni.

🌾5. Spustite ton.
Tišim glasom ćemo pre reći važno, a izbeći “ružne” reči koje se dešavaju pri vikanju. Od moje dobre prijateljice je otac kupio alarm koji bi se aktivirao i snažno pištao svakog puta kada bi ona i njena sestra, a majka vikale. 😄 Mislim da je to bila idealna ideja.

🌾6. Napišite pismo. Napišite na listu papira svoja nezadovoljstva koja su izazvana ponašanjem vašeg deteta, stavite ga u kovertu pa mu stavite na jastuk, zalepite na frižider ili mu kažite da mu je doneo poštar (možete reći i vašem poštaru da mu ga “kao” preda kada dodje). Deci će to sigurno biti zanimliv način da obrate pažnju na stvari koje pokušavamo kroz vikanje da shvate.

🌾7. Staviti se na mesto deteta.
Možda možemo da pokušamo da budemo u njihovoj maloj koži. Kako li se boje, šta je u njihovim glavicama i šta tera suzice na oči… Ako se mi loše osećamo, njima je sigurno još gore. Smanjimo ton ako nije baš neophodno.

🌾8. Spokoj.
Obično baš od raspoloženja mame zavisi i atmosfera cele porodice. Spokoj naš, spokoj njihov!
🌾Šta vi mislite o ovim načinima? Slažete li se sa nečim ili ne slažete? Kako vi uspevate da održite samokontrolu?

🌾Despot i mama Sara vam svima šalju tople Sunčeve zrake i 💋

Photo by @la.lanna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *