Obavezni pregledi u trudnoći

Trudnice, kao i vi buduće, verujem da će ova tema biti od velike pomoći, a i svima nama koje planiramo još trudnoća.
•Ja sam vodila trudnoću “privatno” kod dr koja je i moju mamu porodila sa mnom, da, da…zvuči neverovatno 😀 Ona je dr u Višegradskoj, gde me je i porodila…

⭐️Napisaću sada kakav je “Kalendar važnih pregleda u trudnoći” ovde u Srbiji. Što se tiče ultarzvučnih pregleda, u vidu kontrola kod dr gde se vodi trudnoća, oni zavise od samog doktora i njegove prakse, kao i od same trudnoće i samim tim može se razlikovati od trudnice do trudnice. (U Srbiji i dalje postoji veliki broj trudnica, koje dodju na porodjaj bez prethodno ijednog uradjenog pregleda. 😳 )

1️⃣Dve nedelje od izostanka menstruacije potrebno je uraditi ultrazvučni pregled kojim će se konstatovati da li je trudnoća u materici, odnosno isključiti vanmaterična trudnoća. Takođe, tim pregledom će se utvrditi broj plodova u materici i njihova vitalnost.
Na početku trudnoće potrebno je obavezno uraditi krvnu grupu i osnovne analize krvi, a ukoliko pre trudnoće nisu urađeni potrebni brisevi, onda je nužno na ginekološkom pregledu uraditi i mikrobiološke briseve, koji se rade i u 36. nedelji trudnoće (kada menstruacija kasni, žena najčešće prvo uradi test na trudnoću. On može da se radi iz krvi (Beta HCG) ili iz mokraće. Pozitivan test ne isključuje vanmateričnu trudnoću, stanje koje može da bude vrlo opasno po život žene. Upravo zbog toga, jedina sigurna dijagnoza trudnoće se postavlja uz pomoć ultrazvuka)

2️⃣Izmedju 12. i 13. nedelje radi se detaljan ultrazvuk i mere se određeni parametri: nosna kost, vratna brazda, sonoembriologija – morfološke karakteristike ploda i svi potrebni ultrazvučni markeri koji mogu ukazati na to da postoje hromozomske ili urođene anomalije ploda. Kada se završi taj ultrazvučni pregled, onda se trudnica šalje u laboratoriju da se uradi dabl-test, (putem vadjenja krvi iz vene) koji predstavlja biohemijski skrining za Daunov sindrom. Ako dr nakon rezultata smatra da je potreban dodatni pregled, trudnica se šalje i na tripl-test u 16. nedelji trudnoće, i tek posle njega se odlučuje da li da se radi ispitivanje genetike iz plodove vode, odnosno amniocenteza.(Pored uobičajenih pregleda grlića, posebna kontrola je neophodna u i 16. nedelji trudnoće, kako bi ginekolog procenio da li je potrebno da se stavlja serklaž tj. podvezivanje grlića, ili ne.)
⭐️Ako se odluči da je potrebno uraditi i amniocentezu, ona se radi između 16. i 19. nedelje trudnoće, kada se uzima uzorak plodove vode koji se šalje na analizu. Amniocenteza se preporučuje i mlađim trudnicama ukoliko je, recimo, žena već imala dete sa nekom anomalijom ili bliski srodnici imaju dete koje ima genetske poremećaje.

3️⃣Izuzetno važan pregled ultrazvukom, takozvani ekspertski ultrazvuk iliti 4D koji se radi između 22. i 24. nedelje trudnoće kada je beba dovoljno velika i ima dovoljno plodove vode da se mogu videti detalji u vezi s anatomijom i funkcijom većine organa. Tada se rade i sva doplerska merenja. Obavezni su i pregled i merenje ultrazvučne dužine grlića, kompletna laboratorija i pregled urina.

4️⃣Ako je sve u redu, savetuje se test opterećenja šećerom između 26. i 28. nedelje tj. OGTT (oralni test tolerancije na glukozu) naročito ako je trudnica starija od tridesest godina, ili se kod buduće mame razvio neki od faktora rizika za šećernu bolest u trudnoći (gojaznost, na primer).
i ponovo ultrazvučni pregled u 32. nedelji trudnoće.

5️⃣Ako je sve u redu, od 36. nedelje treba početi sa CTG pregledima (provera srčanih tonova bebe) i ponoviti ultrazvučni pregled u terminu. Nedelju dana pre kraja trudnoće, kontroliše se i krvni pritisak i obavlja akušerski pregled.
Ukoliko se radi o fiziološkoj trudnoći (trudnoća bez komplikacija) naši lekari tvrde da treba da se uradi oko pet do šest ultrazvučnih pregleda tokom 9 meseci, i oni ne štete bebi.

6️⃣Test na TORCH. Kod nas nije uobičajeno da svaka trudnica radi test na TORCH (toksoplazmu, virus herpesa i citomegalovirusa) ali u “svetu” jeste. Grupa bolesti sa TORCH panela, bezazlena je za ostale ljude, ali može se preneti putem krvotoka na plod bilo kada u toku devet meseci, i veoma opasna ako se trudnica zarazi u prvih pet meseci trudnoće. Sve ove bolesti imaju slične simptome, većina je virusnog porekla, ređe bakterijskog.
Ovaj test treba uraditi u vremenu kada se planira trudnoća, kako bi buduća trudnica znala koja antitela ima u krvi, kako bi preduzela mere zaštite od bolesti čija antitela nema. Test se može uraditi na lični zahtev i na uput lekara ginekologa, tako da pitajte svog ginekologa za to, ako želite. Ultrazvučni pregled, uključujući i 4D pregled, može otkriti anomalije ploda i druge komplikacije u trudnoći sa tačnošću od 85 do 90 odsto. ALI isto tako, roditelji ne treba da očekuju čuda od 4D pregleda jer je najvažnije KO gleda, odnosno sve zavisi od znanja i posvećenosti lekara koji ga radi!!! Raspitajte se dobro pre nego se odlučite za taj pregled, kod koga ćete ga uraditi!

•Mame napišite nam svoja iskustva i povodom ovoga i dodajte/oduzimajte šta mislite da treba!

Despot i mama Sara vam ❤️, a bebama ❤️X100!

photo by @la.lanna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *