Ovo je zaista jedan od mojih omiljenih “kaloričnijih” kolača, a najomiljeniji kolač mog tate od svih koje pravim. Poznat je i pod nazivom “Lemon pound cake”.
Možda ste ga nekada jele kada ste bile negde u inostranstvu u poznatoj kafeteriji “Sturbucks”, gde je prelep!
Ja sam recept za ovaj moj, uzela pre par godina od moje drugarice, Ruskinje, koja pravi kolače najbolje na svetu!
Evo recepta:
Šolja i po belog brašna, jedan prašak za pecivo i malo soli.
*Sve ove sastojke sjedinite u jednoj posudi.
A u drugoj umutite:
3 jaja sa pola šolje šećera, zatim u to dodate šolju grčkog jogurta, malo manje od šolje otopljenog putera, izrendanu koru prethodno dobro opranog limuna (ja mu čak površinski ogulim koru pa rendam sve što ostane) i isceđen sok od 2 limuna.
Sjedinte ovu smesu sa suvim sastojcima, izlijete u pleh, modle ili šta već koristite za pečenje kolača. Prekrijete papirom za pečenje i stavite u rernu na 200C. Kolač je gotov kada vidite da se odvojio od ivica pleha ali svakako proverite i sredinu metodom “bocnuti čačkalicom”.
Za preliv “Ganache” vam je potrebna bela čokolada od 150g, koju otopite na pari ili na baš slaboj vatri i slatka pavlaka od 200 ml (ne mutite je).
Kada se kolač ohladi, prelijete ga i dodate preko seckane jagode.
Prijatno my Momsters! Nadam se da će vam se dopasti!
Sara
Photo by Me 🙂 @oster_little_momster
Savršeno izgleda! I za nas devojke, koje nismo mame ima mesta na blogu. 😊 Pravim ga već sutra.💜
Naravno da ima! Ovo je pre svega ženski blog!
Njam, njam 😄😄 Ovo je tako po nekom mom ukusu, fini biskvit, limun 😍 i divan preliv odozgo😊 Probam pa javljam utiske draga Saro 😚 Poljubac od Vanje i mame 🌸😚
Javljaj obavezno draga Vesna!
Pravila…mnogo ke ukusno,kao iz najbolje poslasticarnice…:*
Jeeej! Baš mi je drago!
Svi smo oduševljeni ovim slatkim, osvežavajućim, očaravajućim ukusom! Hvala 💞
Baš mi je drago! Hvala Vama!
Ovo je prvi kolač koji sam pravila zajedno sa svojim dečakom. Mnogo mi je pomogao i baš je bio ponosan na sebe. 🙂 Oduševljeni smo lakoćom pravljenja, usput smo svašta naučili, a ukus je zaista sjajan! Hvala, hvala!
Pa prelepo! Hvala!😍
Danas smo pravili kolac,ocaravajuci ukus..koliko lepih stvari moze da se nauci od Sare❤
MNOGO mi je drago! Šaljem ❤️
Kolac izgleda preukusno, cekam Andriju da se vrati sa odmora i da ga napravimo zajedno.Saro, nemam reci koliko si ti meni divna, tako obicna,a posebna…Veliki pozdrav ☺
Hvala MNOGO! 💙💙💙
Mmmm… Divna poslastica ☺️ Uz neku limunadu…Mirise na leto ☺️ Pravim sutra!
Poljupci za Vas i Vaseg Despota od Save, Stase i mame 😉❤️
Meni nije uopšte narastao kolač iako sam sve uradila po receptu. Pekao se 35 minuta, valjda je to bilo dovoljno za biskvit ?☹☹☹
Hmmm…Šta li bi mogao biti razlog? Nekoliko žena mi je pisalo da je pravilo i da im je dobro ispao. Ja sam ga mnogo puta pravila i nisam imala problema sa tim. Baš mi je žao 😔
Pozdrav Saro 🙂
Ako je pleh 26cm prosto je prevelik pa naraste i “padne”. Najbolje je peći kolač ili u manjem kalupu (20, max 23cm) ili u kalupu za hleb. Prosto je takva vrsta kolača. I meni je prvi put “pao” a onda sam počela da pečem u kalupu za hleb i sada je obožavan u našoj kuči. Srdačan pozdrav 😊
Hvala mnogo! ❤️
Dugo sam trazila dobar recept za Lemon pound cake i nasla sam ga 😋 preuskusan je 🤗 samo sto ja nisam stavljala ganas nego preliv od secera u prahu i limuna 🥰
Bravo! Odlična zamena! Mnogo mi je drago da Vam se dopalo! ❤️❤️❤️