Položaji spavanja u trudnoći

Za vreme trudnoće, dok vam se telo stalno menja, stvarajući mesto za stomak i vašu 👶🏻, možda ćete se susresti s problemom pronalaženja ugodnog položaja za san. Sve mi imamo svoje najdraže poze za spavanje, ali koja je idealna za buduće mame?

Lekari savetuju kako je najbolji položaj (iz više razloga) – spavanje na levom boku. Zbog čega je leva strana bolja od desne za spavanje? Povećava se količina krvi i nutrijenata koji dopiru do placente i vašeg deteta. Takođe, ako vas boli želudac, ovo je najbolji način da se odmorite.

Ukoliko niste naviknute na spavanje u ovom položaju, pokušajte lagano da savijete kolena i stavite jastuk između nogu. Spavanje na levom boku može vam pomoći, i umanjiti, i bol u leđima za vreme trudnoće, posebno ako još jedan mali jastučić stavite ispod stomaka. Još jedan korisan savet je da pred kraj trudnoće, gornji deo tela polegnete na deblji jastuk, da bude lagano povišen, kako biste sprečile pojavu žgaravice/gorušice i nedostatak daha. Kako bi vam bilo što udobnije i ugodnije, pobrinite se da u sobi u kojoj spavate nije pretoplo (jer nekim trudnicama zna biti vruće u toku noći), da je ona zamračena, mirna i tiha.
🌹Nemojte spavati na leđima ili stomaku.
Budućim mamama, koje su navikle da spavaju na leđima ili stomaku, dobar savet je da s vremenom, kako stomak počne da raste, promene položaj – na bok, poželjno je upravo levi. Spavanje na leđima za vreme trudnoće može usporiti cirkulaciju i smanjiti protok krvi do srca i bebe jer vam tada abdomen pritiska aortu i donju šuplju venu. Zato nekada možete imati osećaj manjka vazduha, ležanjem u ovom položaju. Pogotovo, u trećem tromesečju, kada beba može pomeranjem prema gore da pristiska vašu dijafragmu. Ne preporučuje se ni spavanje na stomaku, posebno kasnije u trudnoći, iz očiglednih razloga. Međutim, tokom prvog tromesečja, spavanje na stomaku i nije tako loše. Vaša materica je i dalje zaštićena, stoga ne možete oštetiti plod.
🌹Čak i ako krenete da spavate na levom boku, velike su šanse da ćete se radi navike okrenuti u snu u svoj uobičajeni položaj spavanja, pogotovo na početku. Ali to nije nikakav problem! Menjanje položaja spavanja u noći potpuno je normalno. No, ne odustajte! Što više budete pokušavale na levom boku, to će vam biti lakše da zaspite i ostanete u tom položaju.
🌹Što se tiče mene, ja sam osoba koja najviše spava na stomaku. U toku trudnoće mi je bilo teško da se naviknem na levi bok ali mi je on najviše odgovarao. I stalno sam mislila kako jedva čekam da se porodim da se vratim na moj stomak, medjutim i dalje znam da zaspim upravo na levom boku 😀
Mene je spasio jastuk za trudnice, popularana “glista” koju sam prosto obožavala… Uveče, pred spavanje sam slušala muziku na mp3-ju, sastavila sam playlisty relax pesama za meditaciju, takodje sam dosta slušala i melodije koje su ustvari zvuk kiše, šuštanja lišća, zatim “pesmu” kitova i delfina. Možda vam ovo smešno zvuči za kitove i delfine, ali probajte, zvuci koji oni proizvode se zovu “bela buka” i imaju zaista pozitivno dejstvo na psihičko stanje… Ja nekada i Despotu puštam predveče dok se pripremamo za spavanje, ili dok se masiramo, nosimo, mazimo…
Takodje mi je pomagalo, da nakapam par kapi ulja lavande na pamučnu maramicu, koju stavim na radijator zbog toplote, pa se raširi miris spavaćom sobom… a sve znamo kako miris lavande umiruje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *