Proleće i kako da ga najbolje iskoristimo

Proleće je doba kada cela priroda trlja oči i odmorno zeva. Svakim danom je sve više zelene boje oko nas, pupoljaka i mirisnog vazduha. Delim sa vama nekoliko saveta kako da najlepše iskoristite ove dane:

Napravite piknik
Sa decom, sami sa suprugom…Ada, Košutnjak, Savski i Zemunski kej…Ponesite u većoj torbi ćebe, termos sa kafom ili čajem, nešto za grickanje, voće…Malo se odmorite, pričajte i smejte…Iskoriste vreme i za neke zanimljive usmene igre, jer u prirodi je sve lepše!

Ukrasite dom prolećnim bojama
Kupite neke ukrasne sitnice za dom u jarko zelenoj, limun žutoj, roza nijansi. Ako pak ne volite jače boje svakako otvorite širom prozore tokom dana, unesite svetlost, vazduh i lakoću prolećnog dana u vaše malo prostranstvo. Obavezno izbacite iz kuće sve nepotrebne stvari koje više ne koristite i služe samo za rečenicu “Ma, možda mi nekada zatreba.” Oslobodite ormare, cipelarnike, komode od svega suvišnog, oslobodite prostor u kom živite i slonodno i lako se krećite u svom domu.

Ponesite sa sobom u šetnju biljni ili još lepše cvetni čaj
Oni su posebna magija leta i sunčeve svetlosti koja se čuva u listovima i laticama. Kada pravimo čaj ta toplota i svetlost izlazi iz njih i čini ga toplim.
Mi tako ispunjavamo naše telo iznutra ! Da, da…

Kupiti prevoznu kartu
Kupiti kartu za kraće putovanje ili jednodnevni izlet vozom, autobusom, brodom može
da bude jako interesantno iskustvo i doživljaj.

Počnite da čitate novu knjigu
Znam da je čitanje knjige “misaona imenica” kada deca dodju i naše živote. Ali po malo, par stranica u 2-3 dana mnogo znači, kada spavaju, kada su napolju sa tatom, kod bake i deke, u vrtiću…Sa knjigom je kao sa muzikom. Utiče na naše raspoloženje, na naše ideje, na nas. Izaberite neku koju dugo planirate da pročitate.

Nadjite još neki novi stil za vas
Eksperimentišite, probajte, ne bojte se promena i nečeg novog. Kupite neku stvar u boji u kojoj nikada niste. Uneće novost i svežinu u nove dane. I ne bojte se šta će neko drugi da kaže. Zar je to ikada i bilo važno? Ovo je samo naš život, koji nije dug onoliko koliko bismo želeli i to je dovoljan razlog da se ne opterećujemo trivijalnostima i da ih u 2 poteza očistimo kao sneg sa ramena.

Učite
Nikada nije kasno i uvek je veselo!

Pronadjite novi miris za vas
Ko ste vi ovog proleća? Kakav ste miris? Lagani? Slatkasti? Pikantni? Citrusni? Ili možda drvenasti?

Promenite frizuru
To uopšte nije strašno kako mnoge žene misle. Ja sam se pre par meseci ošišala toliko koliko nisam u životu. Duuugu kosu sam skratila skoro do ramena. I? Ništa. Već je porasla. Svaka promena frizure donosi veliku količinu inspiracije i energije. Svaki put!

Nadjite novi omiljeni kafe
Ništa lepše od omiljenog mesta, gde se pušta muzika koju volite i gde se pravi kafa koja vam se dopada!

Šetajte, šetajte, šetajte
Ako možete svaki dan. Bez obzira na to kakvo je vreme napolju. Kiša? Gumene čizme, kišobran, mp3 u uši i u šetnju.

Joga, pilates, pokret
Proleće je vreme da živnemo. Krećite se, idite peške, istežite svoje telo i mišiće ujutru i uveče pred spavanje, odradite brzi hod 15 minuta, zamenite lift stepenicama…Pokret tela daje zdrav i bistar um, a to je nama mamama preko potrebno!

Unesite zeleno u kuću
Ako nemate vremena za održavanje biljaka i cveća možete uzeti ono što zahteva manje obaveza oko njega. Kaktus ili šeflera, ili zaminokulus…Ja ga imam i obožavam ga, a toliko je nezahtevan da prosto divan 😊
Sa zelenim biljkama dom oživi i počne da diše.

Crtajte
Sami, sa svojom decom, sa suprugom…Nije bitno šta i da li umete. Ne traži se drugi Pikaso! 😊 Bitno je to što bilo kakvo kreativno izražavanje utiče i te kako pozitivno na celokupno stanje uma.

Red novih filmova
Da li su komični, da li su porodični, ili čak malo i glupkasti, nije važno. Sve to je proleće, zar ne?

Poznanstva sa novim ljudima
Bar jedna novo osoba nedeljno. Novi ljudi – nova energija i nove ideje u vašem kosmosu!

Dišite duboko punim i srećnim plućima
Sve je u našim rukama. I ne postoji reč “teško”. Bez kuknjave i žalopojke. Svi se bojimo i novog i toliko komplikujemo stvari dok ne namotamo klupko u glavi koje nas žulja. Odvežite ga, pustite konac, samo pustite…Oslobodite misli od stega i negativnosti. Želite da rešite probleme i smanjite nervozu i stres? Počnite od svoje glave i od toga kako posmatrate na dane koje vam prolaze. Vreme da vratite ne možete, a ono nemilosrdno teče. I to brzo. Kažite sebi: “To nije problem, jer ja to mogu da rešim!” I krenite, dišite duboko, živite dalje, učite više, upoznajte svakim danom magičnu reč “život”!

Vaša Sara

Photo by @la.lanna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *