ŠARAC KOMARAC, ODE NA SPAVANJAC 🦟👉🏻😴

Momies, dobro veče! 🔸🧡🔸
Vi ste već u nekim predjašnjim postovima pročitale da mi u Beogradu živimo pored reke Save. Prelepo jeste jer gde ima vode, ima i zelenila. Ali nažalost gde ima vode&zelenila ima i pregršt insekata i letećih krvopijica. Iz tog razloga moramo da pribegavamo raznim vrstama zaštita od istih. I krećemo već sada u mesecu aprilu (iako smo komarce i sad u decembru jurili po dnevnoj sobi 😅)
Ja sam vam još 2017. godine pisala post na temu “Ujed insekta” koji možete pročitati na Instagram profilu @_momsters_ 👉🏻#momstersujedinsekta gde sam sa par pedijatara pričala na tu temu (kad smo se susreli sa ujedom ose za prstić) i gde sam vam prenela sve što sam ja saznala o “prvoj pomoći” nas roditelja, kada do raznih ujeda dodje.
Danas želim da pričamo i podelimo medjusobno priče o “UJEDU KOMARCA” 🦟🦟🦟 prevenciji (repelenti, odredjene biljke pod prozorom, ulja…), mogućim posledicama, nezi “gricnutog” dela kože…jer nam predstoji period kada su zaista najdosadniji. U sastavljanju ovog teksta pomogli su mi moji drugari iz @insekatabezzz koji stoje iza super korisnih, i svima nam dobro poznatim, Raid&Autan proizvodima koji su pogodni za korišćenje za celu porodicu.
Inače, na njihovom profilu imate razne odlične priče o insektima, savetima lekara, zanimljivosti…👌🏻
🔸Despot je kao beba imao malo jaču reakciju na ujed komarca. Izgledalo je kao mali gnojni čepić na mestu ujeda i bilo je potrebno više dana da prodje. Mazala sam mu Fesnistil gel i nervirala se dok ne prodje 😅 Sećam se da sam se jednom uključila u “live” kad sam ga šetala u kolicima pored Save da vam pokažem. Posle 1. rodjendana koža mu nije više tako burno reagovala na ujed, ali i dalje zna da se malo više crveni.
👨🏻‍⚕️👩🏼‍⚕️Šta kažu doktori na ovu temu?
Alergija na ujed komarca nije tako česta. Mogu da oteknu kapci i onaj deo kože gde se ona spaja sa sluzokožom. Zna, naravno, mnogo da svrbi i deca noktićima raščešu ujed i prljavština ispod njih lako može napraviti infekciju. U tom slučaju se taj deo kože mora tretirati antibiotskom mašću.
🤔Šta mi kao roditelji možemo tu da preduzmemo?
Kod običnih ujeda ne treba ništa, jer će sve proći za 2-3 dana samo od sebe. Kod izraženih otoka ili kod velikog broja ujeda preporučuje se davanje sirupa koji su antihistaminici. Smanjiće se svrab i otok. Obično je par dana dovoljno da se dete skroz “oporavi”.
Ako se desi da dete ujede komarac za kapak, može se desiti da se oko potpuno zatvori i otekne, i tada treba otići kod doktora ako nemamo lek pri sebi. Jako mali broj dece može imati burnu reakciju celog organizma na ujed komarca. Simptomi su: kašljanje, ubrzano disanje i malaksalost. Tada je potreban hitan lekarski pregled, ali su to baš retki slučajevi.
🔸Kakva je situacija kod vas? Imate li neki savet ili iskustvo koje bi možda značilo drugoj majci kada su ujedi insekata u pitanju??

🔸Hvala vam unapred na svim komentarima! 💫
Uživajte u nedelji pred nama!
Vaša Momster Sara 🧡

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *