Vitaminske vode

Ukusno i zdravo!

Ako ubacimo voće, povrće, odredjene biljke u vodu da odstoje par sati one će ispustiti vitamine i hranljive materije i time obogatiti vodu. Takva voda neće biti samo ukusna već i vrlo delotvorna za naš organizam. U prodavnicama postoje razne vode sa ukusima u kojoj sr nalaze dodaci poput konzervansa i veštačkih aroma. Zašto da to kupujemo i unosimo u svoje telo kada možemo kod kuće napraviti još lepše?!
Ja ću vam napisati danas 3 kombinacije koje volim i još nekoliko primera šta je lepo za kombinovanje.

LIMETA + LIMUN
Kombinacija citursa je uvek ukusna i takva voda okrepljuje organizam. Dodajte limunu i limeti pomorandžu i onda će biti više slatkast ukus, ako volite malo gorkastu aromu onda je grejp idealan dodatak!
Na litar vode stavite 3-4 koluta limuna i 2-3 limete. Kora limeta daje jaku aromu pa ako volite jači ukus ostavite je. (Ja inače ogulim površinski sve kore citrusa onim čistačem za koru krompira i ostalog povrća)

KRASTAVAC+MIRODJIJA+NANA
Na litar vode 10ak kolutova krastavca, samo par grančica mirodjije i nane koliko volite. Mirodjija, kao i korijander, koji je baš popularan u ovim kombinacijama, daju baš jaku aromu i zato je potrebno staviti ih samo malo.

LUBENICA+BOSILJAK+NANA
Jedna od omiljenih kombinacija!
Na litar vode stavite 2-3 šake isečene lubenice na kockice, par listova bosiljka koji daje jako prijatan ukus vodi i listova nane koliko volite, koja baš daje osvežavajuću aromu.
Uzmete STAKLENU posudu, bokal, šta god, sipate vodu i sastojke i ostavite u frižider na 5 do 10 sati. Kada popijete vodu sastojke možete iskoristiti i još jedan put!
Kada je lepo vreme i imate balkon, terasu, dvorišite možete ostaviti i na suncu par sati pa je onda stavite u frižider jer može da se ukiseli.

Šta sve možete koristiti za vitamiske vode?
VOĆE: bilo koje, sem banana jer se raspadaju u vodi. Citruse možete kombinovati sa bilo kojim voćem ili biljem, slažu se skoro uz sve. Mango, ananas, dinja, jabuka, groždje, šljive daju prelepe arome!
Crveno voće, pogotovo jagode daju predivan ukus, kao i maline, borovnice, ribizle, višnje, trešnje, a pogotovo šumske jagode. Probajte ovu kombinaciju: jagode+limun+nana+ruzmarin! Mmmm…

BILJE I ZAČINI: nana, korijander, mirodjija, bosiljak, peršun, limunova trava. Koristite samo sveže.
Možete da dodate i rendan djumbir, štapiće cimeta, karanfilić. Začine upotrebljavajte cele, ne mlevene.
POVRĆE: šargarepa, paprika, krastavac, celer.
Birajte uvek sveže proizvode u koje ste sigurni da su dobrog kvaliteta!

Još nekoliko lepih kombinacija:
Ananas + nana
Pomorandža + bosiljak
Šargarepa + jabuka + peršun
Pomorandža + limun + djumbir
Malina + limeta + nana
Borovnica + nana + malina
Krastavac + crvena paprika + limeta

Pišite mi ako imate neke predloge kombinacija i ako budete pravile neke od gore navedenih kako su vam se dopale!

Šaljem vam svima 💋
Sara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *